Estetska stomatologija

Od ljuskica do izbjeljivanja zuba – za stvaranje savršenog osmijeha

Što je estetska stomatologija?

U današnje moderno vrijeme dostupni su nam materijali koji oponašaju prirodan izgled zuba do te mjere da je katkad teško raspoznati prirodan zub od “umjetnog”. Mnogo zubnih karijesa sanirano je “crnim” amalgamskim ispunima koji odudaraju od svih estetskih pravila moderne dentalne medicine. Ne tako davno potpuna akrilatna ili metalna krunica s akrilatnom estetskom fasetom bile su zlatni standard u dentalnoj protetici. Moderna dentalna medicina, tehnologija i poimanje ljudi o estetici uvelike su se promijenili.

U estetske zahvate moderne dentalne medicine ubrajamo estetske “bijele” kompozitne ispune, izbjeljivanje zubi, ljuskice, krunice na zubima ili dentalnim implantima. Kompoziti se danas izrađuju sa svojstvom mimikrije prirodne boje zuba, tako da pravilno postavljen ispun jedva da se razlikuje od prirodnog zuba a mehanička svojstva su mu vrlo slična svojstvima zuba.

U današnje moderno vrijeme dostupni su nam materijali koji vjerno reproduciraju prirodan izgled zuba, često do te mjere da je teško razlikovati prirodni zub od “umjetnog”. Tradicionalni amalgamski ispuni, koji su nekad bili uobičajeni za popravak zubnih karijesa, svojom tamnom bojom ne odgovaraju estetskim standardima suvremene dentalne medicine. Do nedavno, kompletno akrilatne ili metalne krunice s akrilatnim estetskim slojem bile su zlatni standard u području dentalne protetike. Međutim, napredak moderne dentalne medicine, tehnologije i promjena u percepciji estetike među ljudima dovele su do značajnih promjena.

U estetske zahvate suvremene dentalne medicine ubrajaju se estetski “bijeli” kompozitni ispuni, postupci izbjeljivanja zuba, ljuskice i krunice koje se postavljaju na prirodne zube ili dentalne implantate. Kompozitni ispuni danas se izrađuju s mogućnošću reprodukcije prirodne boje zuba, tako da se pažljivo postavljeni ispuni gotovo neprimjetno stapaju s prirodnim zubima, a imaju i mehanička svojstva vrlo slična zubnom tkivu.

Tretmani koji spadaju u estetsku stomatologiju

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba može se provoditi u stomatološkoj ordinaciji ili kod kuće. Koristi se posebno formulirano sredstvo na bazi vodikovog peroksida koje je potpuno sigurno za zubnu caklinu i dentin uz pravilnu primjenu. Ordinacijsko izbjeljivanje obično uključuje korištenje Zoom! lampe koja pomaže u procesu izbjeljivanja, dok se kod kuće izvodi tijekom spavanja, nošenjem posebno oblikovane zubne udlage s gelom za izbjeljivanje zuba.

Zubne ljuskice

Zahvaljujući zubnim ljuskicama, koje su poznate i kao Veneers, možemo korigirati estetske nedostatke zuba s minimalnim zahvatom na zubnom tkivu. U nekim slučajevima, ako je situacija povoljna, moguće je izraditi ljuskice bez ikakve preparacije, takozvane non-prep veneers. Ljuskicama možemo promijeniti boju zuba te ispraviti morfološke nedostatke poput visine i širine zuba. Preporučuje se obaviti pregled i konzultacije sa stomatologom prije izrade ljuskica kako biste utvrdili jeste li kandidat za ovaj postupak.

Tim je uhodan, ljubazni su. Radio sam 2 implantata i prezadovoljan sam. Točno kako su mi rekli je i bilo. Preporučam svakome. Što je najbitnije više me nije strah zubara…

Marko B.

Profesionalnost, stručnost, pozitivna energija struji, jer svi dišu kao jedan…svi su ljubazni, a pogotovo Ivana…njen osmijeh briše sve nedoumice i brige.. 

Svjetlana B.

Prezadovoljna….moj strah od zubara riješio je samo dr.Leon….svaka mu čast na radu,trudu i strpljenju…preporuke svima….Hvala na svemu. Za svaku ste preporuku.

Jelena P.

U današnje doba, sve krunice možemo okarakterizirati kao visoko estetske, zahvaljujući naprednim materijalima od kojih su izrađene. Postoje metal-keramičke krunice i potpuno keramičke krunice.

Metal-keramičke krunice

Metal-keramičke krunice sadrže metalnu bazu koja služi kao potpora keramičkom dijelu krunice, koji u potpunosti prekriva metal. Ove krunice objedinjuju estetiku, visoku čvrstoću i pristupačnu cijenu. Primjena im je široka, od pojedinačnih krunica do mostova u bilo kojem dijelu čeljusti.

E.max krunice

Umjesto tamnog metala, bazu im čini staklo-keramika. Danas se smatraju najestetskijim krunicama zbog najsličnijih svojstava loma svjetlosti u usporedbi s prirodnim zubnim strukturama. Indicirane su u prednjem segmentu usne šupljine te je moguće izraditi i kraće mostove u u tom dijelu. Odlikuje ih visoka estetika. Izrađuju se prešanjem keramike ili pomoću kompjutorske CAD/CAM tehnologije.

Cirkon-keramičke krunice

Ubrajaju se u krunice visoke estetike, pri čemu osnovu čini cirkonij-oksid, koji se može izraditi u boji najsličnijoj zubu. Krunice se oblikuju pomoću CAD/CAM kompjutorske tehnologije. Cirkonij-oksid odlikuje visoka čvrstoća, te su ove krunice posebno indicirane u prednjem segmentu čeljusti, kao visoko estetski nadomjesci. U stražnjem dijelu također se mogu izraditi kraći mostovi ako postoji indikacija. Prednost im je visoka estetika i čvrstoća, posebice kada su pravilno indicirane.

Dentalni implantati

Dentalni implantati se koriste za zamjenu jednog ili više nedostajućih zuba. Cilj terapije je obnoviti žvačnu, fonetsku i estetsku funkciju zuba. Protetska nadogradnja, koja povezuje krunu i implantat, može biti izrađena od cirkona ili titana. Cirkon se posebno preporučuje za prednje zube zbog svoje visoke estetike. Kao završni dio terapije, postavlja se dentalna krunica s metalnom bazom, e.max bazom ili cirkonskom bazom kako bi se nadoknadio estetski nedostatak u ustima.

Spremni za osmijeh?