Parodontologija

Sve što trebate znati o bolesti parodonta

Što je parodontologija?

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem parodonta – potporne strukture zuba koja se sastoji od gingive ili zubnog mesa, kosti cementa zuba i parodontnog ligamenta. S obzirom na učestalost bolesti parodonta, važno je naglasiti da se održavanjem dobre oralne higijene mogu spriječiti parodontološke bolesti.

U slučajevima kada je upalno stanje već uzrokovalo značajnu štetu zubnom mesu i narušilo stanje kosti, pristupamo terapijskom liječenju, koje u velikom postotku slučajeva može poboljšati stanje desni.

Najčešće bolesti parodonta

Najčešće bolesti u parodontologiji su gingivitis i parodontitis, a zajednički simptom obje bolesti jest krvarenje iz zubnog mesa. Razlika je u tome što gingivitis zahvaća površinske strukture, te ako se ne liječi, može se razviti u parodontitis. S druge strane, parodontitis zahvaća duboke potporne strukture, što rezultira razgradnjom kosti i njezinim povlačenjem.

Prezadovoljna….moj strah od zubara riješio je samo dr.Leon….svaka mu čast na radu,trudu i strpljenju…preporuke svima….Hvala na svemu. Za svaku ste preporuku.

Jelena P.

Profesionalnost, stručnost, pozitivna energija struji, jer svi dišu kao jedan…svi su ljubazni, a pogotovo Ivana…njen osmijeh briše sve nedoumice i brige.. 

Svjetlana B.

Tim je uhodan, ljubazni su. Radio sam 2 implantata i prezadovoljan sam. Točno kako su mi rekli je i bilo. Preporučam svakome. Što je najbitnije više me nije strah zubara…

Marko B.

Liječenje gingivitisa i parodontitisa

Terapija za gingivitis obično uključuje uklanjanje plaka i zubnog kamenca iznad ruba gingive, dok se parodontitis uspješno liječi uklanjanjem tvrdih naslaga ispod ruba gingive. Rezultati liječenja mogu se poboljšati primjenom kirurške terapije, ako je potrebno, te uporabom lasera nove generacije.

Tijekom parodontološkog liječenja, pacijente dodatno educiramo o pravilnom načinu četkanja zubi i održavanju oralne higijene kako bi postigli uspješne rezultate liječenja.

Važno je napomenuti da terapija parodontitisa ne završava samo u ordinaciji. Kako bismo spriječili ponovnu pojavu parodontitisa, terapiju treba kontinuirano provoditi, uz redovite kontrole kod doktora dentalne medicine te pažljivu njegu kod kuće. Na žalost, terapija parodontitisa često zahtijeva i vađenje zuba koji su značajno zahvaćeni bolešću kako bi se eliminirali visoko rizični čimbenici koji bi mogli ugroziti zdravlje pacijenta i kako bi se spriječio uzrok potencijalnih sistemskih bolesti.

Nerijetko se događa da pacijenti dolaze s naprednim oblikom parodontitisa gdje je spašavanje zuba iznimno teško ili gotovo nemoguće. U takvim slučajevima, preporučuje se konzultacija o mogućnostima ugradnje dentalnih implantata

Jeste li spremni za novi osmijeh?