Parodontologija

Sve što trebate znati o bolesti parodonta

Što je parodontologija?

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem parodonta – odnosno potporne strukture zuba koja se sastoje od gingive ili zubnog mesa, kosti cementa zuba i parodontnog ligamenta. S obzirom da su bolesti parodonta učestale, važno je naglasiti da je održavanjem dobre oralne higijene moguće spriječiti parodontološke bolesti.

U slučajevima kada je upalno stanje već učinilo veliku štetu zubnom mesu i narušilo stanje kosti, pristupamo terapijskom liječenju, s kojim se u velikom postotku slučajeva može poboljšati stanje desni.

Najčešće bolesti

Najčešće bolesti koji se javljaju u parodontologiji su gingivitis i parodontitis a zajednički simptom obje bolesti jest krvarenje iz zubnog mesa. Razlika je što gingivitis zahvaća površinske strukture i ako se ne liječi može prijeći u parodontitis. S druge strane parodontitis zahvaća duboke potporne strukture što za posljedicu ima razgradnju kosti te njeno povlačenje.

Tim je uhodan, ljubazni su. Radio sam 2 implantata i prezadovoljan sam. Točno kako su mi rekli je i bilo. Preporučam svakome. Što je najbitnije više me nije strah zubara…

Marko B.

Profesionalnost, stručnost, pozitivna energija struji, jer svi dišu kao jedan…svi su ljubazni, a pogotovo Ivana…njen osmijeh briše sve nedoumice i brige.. 

Svjetlana B.

Prezadovoljna….moj strah od zubara riješio je samo dr.Leon….svaka mu čast na radu,trudu i strpljenju…preporuke svima….Hvala na svemu. Za svaku ste preporuku.

Jelena P.

Liječenje gingivitisa i parodontitisa

Terapija za gingivitis je uklanjanje plaka i zubnog kamenca iznad ruba gingive, dok se parodontitis uspješno liječi uklanjanjem tvrdih naslaga ispod ruba gingive. Rezultati liječenja mogu se poboljšati kirurškom terapijom, ako je to potrebno, i uporabom lasera nove generacije.

Tijekom parodontološkog liječenja pacijente dodatno educiramo o pravilnom načinu četkanja zubi i održavanju oralne higijene kako bi rezultati liječenja bili uspješni.

Terapija parodontitisa ne prestaje parodontološkom terapijom u ordinaciji. Kako se parodontitis ne bi ponovio, terapija se treba provoditi kontinuirano, uz kontrolu doktora dentalne medicine, kao i osobno u vlastitom domu. Često terapija parodontitisa, nažalost, zahtijeva vađenje zuba koji su jako zahvaćeni bolešću kako bi se uklonili visoko rizični čimbenici na ostatak tijela., uklanjamo uzročnik potencijalno sistemskih bolesti (mitralni zalsitak)

Nerijetko pacijenti dolaze s vrlo uznapredovalim oblikom parodontitisa gdje je gotovo nemoguće spasiti zube. U takvim slučajevima savjetujemo konzultacije oko ugradnje dentalnih implantata.

Spremni za novi osmijeh?