Protetika

Vrste protetskih radova

O protetici

Neovisno o stanju vaših zubi, suvremena stomatologija omogućuje nam da značajno poboljšamo zdravlje, funkciju i estetiku vaših zubi. Dentalna protetika podrazumijeva izradu i rekonstrukciju novih zuba, neovisno o tome radi li se o jednom zubu, više zuba u nizu ili o cijeloj bezuboj čeljusti.

Protetika vam omogućuje zamjenu oštećenih, izgubljenih, estetski nezadovoljavajućih ili nefunkcionalnih zuba s novim, čvrstim keramičkim zubima prirodnog izgleda i boje, koji su također biokompatibilni s vašim tkivom i ne izazivaju alergijske reakcije. Osjet u ustima je prirodan jer fiksna protetska rješenja ostaju na mjestu, a keramika od koje su izrađeni pruža osjećaj kao kod prirodnih zuba.

Protetski radovi mogu biti fiksni ili mobilni, ovisno o tome može li ih pacijent samostalno skinuti iz usta ili su trajno postavljeni. S našom stručnošću, dugogodišnjim iskustvom i individualnim pristupom, kreirat ćemo najbolje moguće rješenje za vašu situaciju i vratiti vam osmijeh na lice

CAD/CAM tehnologija novog doba

3Shape TRIOS 4

Acteon X MIND trium

Koristimo najmodernije uređaje poput Acteon X-MIND trium RTG uređaja visoke preciznosti i ultra niske doze zračenja za detaljnu analizu strukture kosti i optimalno planiranje ugradnje dentalnih implantata. Također, koristimo 3Shape TRIOS-4 tehnologiju koja omogućuje uzimanje visoko preciznih 3D modela usne šupljine bez nelagode, pružajući tako detaljnu pripremu i vizualizaciju protetskih radova, kako bi konačni rezultat bio besprijekoran i u funkcionalnom i estetskom smislu.

Primjenom CAD/CAM tehnologije, naši stomatolozi imaju potpunu kontrolu nad oblikovanjem i estetikom završnog rada, što osigurava prirodan i lijep izgled. Osim toga, ovakav pristup omogućuje skraćenje vremena izrade protetskog nadomjestka, dok se rizik od grešaka svodi na minimum.

Glavne prednosti s aspekta kvalitete CAD/CAM protetskog rada:

 • Preciznost izrade protetskih nadomjestaka je daleko veća
 • Vrijeme izrade protetskog nadomjestka je puno kraće
 • Nema potrebe za klasičnom izradom otiska zuba
 • Možemo vizualizirati krajnji izgled prije početka izrade
 • Nadomjestak je prirodnijeg izgleda

Glavne prednosti za naše pacijente:

 • Manje vremena provedenog u zubarskom stolcu
 • Precizniji i ugodniji protetski rad
 • Brži završetak postupka izrade protetskog nadomjestka
 • Općenito ugodnije i bezbolnije iskustvo
 • Manje stresa za naše pacijente

Glavna podjela

Mobilna protetika

Mobilna protetika u svom klasičnom obliku polako odlazi u povijest. Zbog svoje glomaznosti i neudobnosti izbor je za privremena rješenja, a kao trajno rješenje koristi se zbog svoje ekonomske isplativosti. Pacijenti se često loše privikavaju na mobilne protetske radove. Takvi radovi zauzimaju velik dio prostora usne šupljine kako bi se stabilizirali i bili čvrsti. Implantatima možemo postići bolju stabilizaciju protetskih radova i smanjiti njihovu dimenziju kako bi ih pacijenti percipirali kao prirodne zube.

Totalna mobilna proteza koristi se za zamjenu svih zuba u potpuno bezuboj gornjoj ili donjoj čeljusti, dok se djelomična mobilna proteza koristi za zamjenu jednog ili više zuba koji nedostaju.

Fiksna protetika

Fiksna protetika podrazumijeva protetski rad koji je fiksno cementiran na jedan ili više zuba koji služe kao nosači protetskog rada i pacijent ga ne može samostalno izvaditi iz usta. Takve radove dijelimo na krunice i mostove. Krunicom čuvamo strukturu postojećeg zuba, ispravljamo položaj zuba i poboljšavamo estetiku, dok mostom nadomještamo zube koji nedostaju.

Fiksna protetika predstavlja zlatni standard u dentalnoj protetici. Može se primijeniti u mnogim slučajevima bezubosti. Njezin najveći nedostatak je potreba za brušenjem zdravih zuba koji služe kako nosači za protetski rad. Kada se zubi jednom prepariraju na taj način, oni postaju izloženi zubnoj osjetljivosti. Uz zube gdje nedostaje susjedni zub, zubno meso se povlači te s godinama postaju izloženi zubnom karijesu ili lomu. Ispod takvih protetskih radova ostaju prazna mjesta u kojima zaostaje hrana, što često rezultira neugodnim zadahom. Kako bi se takva situacija trajno riješila, ugradnjom dentalnih implantata možemo zaštititi zdrave zube od brušenja, spriječiti nakupljanje hrane ispod međučlana mosta, a zubima vratiti njihovu funkciju žvakanja, fonetike i estetike.

U današnje vrijeme bismo u svakoj prilici koja to dozvoljava trebali favorizirati implantate nad protetskim rješenjima poput krunica, mostova i proteza. Razloga za takav pristup je mnogo, no spomenut ćemo samo one koji se tiču vas, naših pacijenata, zbog kojih sve ovo činimo. Tehnologija je napredovala do te mjere da možemo izvoditi postupke koji su do prije nekoliko godina bili nezamislivi. Uz iskustvo naših stomatologa, zahvati koje izvodimo su rutinski, bezbolni i brzi.

Odabir protetskog nadomjestka

Nakon temeljitog dijagnostičkog pregleda i konzultacija, pacijentu se razlažu moguća rješenja. To može uključivati izradu jedne ili više krunica, mostova, ljuskica ili kompletne proteze, ovisno o individualnoj situaciji, željama pacijenta i realnim mogućnostima.

Zubne krunice ili navlake su protetski nadomjesci koji preuzimaju funkciju oštećenih, nefunkcionalnih ili izgubljenih prirodnih kruna zuba. Suvremena stomatologija omogućuje izradu krunica prirodnog izgleda, iznimne čvrstoće i odgovarajuće boje, kako bi se skladno uklopile u postojeći niz zuba ili kako bi kreirale niz novih, čvršćih i ljepših zuba.

Indikacije:

 • Jako oštećeni zubi s velikim karijesom
 • Puknuti zubi
 • Na mjestima gdje nedostaje cijeli zub, postavlja se krunica na implantat
 • Smile design – zamjena starih i dotrajalih zubnih krunica ili pokrivanje estetski nezadovoljavajućih prirodnih zuba

Zubni mostovi su protetski nadomjesci koji se koriste za nadomještanje praznina koje nastaju nedostatkom jednog ili više zuba kod pacijenta. Nosači za most mogu biti prirodni i zdravi zubi pacijenta ili implantati, koje ugrađujemo kada pacijentu nedostaje više zuba u nizu. Osim očitih estetskih i funkcionalnih prednosti, mostovi održavaju pravilan zagriz, što pridonosi očuvanju zdravlja i sprječava pomicanje drugih zuba, što može rezultirati nepravilnim žvakanjem i govorom.

Indikacije:

 • Nedostatak jednog ili više zubi
 • Smile design – zamjena starih i dotrajalih mostova ili rekonstrukcija estetski nezadovoljavajućih zuba

Ljuskice su tanki protetski nadomjesci izrađeni od keramike koji se pričvršćuju na prednju stranu zuba kako bi značajno poboljšali estetiku osmijeha. Ova tehnika je izrazito popularna među osobama koje imaju zdrave zube, ali žele postići estetsku transformaciju svog osmijeha. Ljuskice pružaju prirodan izgled i omogućuju korekciju različitih nedostataka, poput nepravilnosti oblika, boje, veličine ili rasporeda zuba. Osim što daju osmijehu ljepši izgled, ljuskice su izdržljive i dugotrajne te minimalno invazivne jer zahtijevaju minimalno brušenje zuba prije postavljanja.

Indikacije:

 • Smile design – estetsko poboljšavanje osmijeha
 • Nepravilni položaj zuba
 • Otkrhnuti i istrošeni zubi
 • Razmak između zuba

Kod bezubosti, jedno od mogućih rješenja je postavljanje fiksne proteze na implantate, koji služe kao stabilni nosači za kompletni protetski rad. Ova proteza, koja se učvršćuje na implantate, može biti fiksna ili mobilna, ovisno o indikaciji i mogućnostima, koje će vam naš stručni tim rado objasniti tijekom detaljnog pregleda i konzultacija.

Indikacija:

 • Bezuba čeljust

Postupak protetske terapije

Kod izrade fiksne protetike, prvi korak je priprema zuba nosača, uzimanje otiska i zagriz. Dentalni tehničar potom izrađuje protetsku konstrukciju koju stomatolog isproba u ustima pacijenta. Nakon toga se određuje boja. Završni korak u procesu je predaja protetskog rada, na koji je nanijet sloj keramike.

Glavni preduvjeti za izradu fiksnog protetskog rada uključuju: parodontno zdrave zube, pravilno postavljene zube nosače, dobru oralnu higijenu i ispravne međučeljusne odnose. U slučaju nedostataka u ovim preduvjetima, pristupa se rješavanju specifičnih problema prije početka protetske terapije.

Tim je uhodan, ljubazni su. Radio sam 2 implantata i prezadovoljan sam. Točno kako su mi rekli je i bilo. Preporučam svakome. Što je najbitnije više me nije strah zubara…

Marko B.

Profesionalnost, stručnost, pozitivna energija struji, jer svi dišu kao jedan…svi su ljubazni, a pogotovo Ivana…njen osmijeh briše sve nedoumice i brige.. 

Svjetlana B.

Prezadovoljna….moj strah od zubara riješio je samo dr.Leon….svaka mu čast na radu,trudu i strpljenju…preporuke svima….Hvala na svemu. Za svaku ste preporuku.

Jelena P.

Biokompatibilni materijali bez alergija

Neovisno o tome trebate li krunice, mostove, kompletne proteze ili ljuskice, visokokvalitetni i dugotrajni protetski radovi se danas uglavnom izrađuju od keramike zbog njezinih iznimnih karakteristika. Jedina varijacija je u bazi kojom se oblaže keramika, pa stoga postoje različite vrste materijala od kojih se izrađuju keramički protetski radovi::

Protetski radovi izrađeni od metal keramike u svojoj bazi imaju metalnu osnovu na koju se stavlja sloj keramike. Metal-keramički radovi su iznimno čvrsti i dugotrajni, a cijenom najprihvatljiviji. Estetski su vrlo dobra zamjena za prirodne zube.

Protetski radovi bez metala izrađeni su od čiste keramike. Keramički protetski radovi, izrađeni od potpune keramike, predstavljaju najbolje rješenje jer najviše nalikuju prirodnim zubima zbog načina na koji propuštaju svjetlost. Staklokeramički radovi smatraju se estetski najljepšima i najprirodnijima u dentalnoj protetici, odnosno estetskoj dentalnoj medicini.

Jeste li spremni za novi osmijeh?