O PROTETICI

Neovisno o tome u kakvom su vam stanju vaši zubi, suvremena stomatologija omogućuje nam da značajno poboljšamo zdravlje, funkciju i estetiku vaših zubi. Dentalna protetika podrazumijeva izradu i rekonstrukciju novih zubi, neovisno o tome radili se o jednom zubu, više zubi u nizu ili o cijeloj bezuboj čeljusti.

Protetika vam omogućuje da umjesto oštećenih, izgubljenih, estetski nezadovoljavajućih ili nefunkcionalnih zubi dobijete nove, čvrste keramičke zube prirodnog izgleda i lijepe boje, koji su ujedno biokompatibilni s vašim tkivom i ne uzrokuju alergije. Osjet u ustima je prirodan, jer se fiksna protetska rješenja ne miču, a keramika od koje se izrađuje pruža osjet prirodnih zubi.

Uz našu stručnost i dugogodišnje iskustvo te individualan pristup kreirat ćemo najbolje moguće rješenje za vašu situaciju i vratiti vam osmijeh na lice.

Protetski radovi dijele se na fiksne i mobilne radove, ta podjela odnosi se na mogućnost pacijenta da ih samostalno skida iz usta ili su fiksno bez mogućnosti skidanja postavljeni u ustima.

MOBILNA PROTETIKA

Mobilna protetika u svom klasičnom obliku polako odlazi u povijest. Zbog svoje “glomaznosti” i neudobnosti izbor je za privremena rješenja, a kao trajno rješenje koristi se zbog svoje ekonomske isplativosti.

Pacijenti se često loše privikavaju na mobilne protetske radove. Takvi radovi često zauzimaju velik dio prostora usne šupljine kako bi se stabilizirali i bili čvrsti. Zbog te veličine neudobni su za korištenje.
Implantatima možemo postići bolju stabilizaciju protetskih radova i/ili smanjiti njihovu dimenziju kako bi ih pacijent u ustima osjećao kao prirodne zube.

Totalna mobilna proteza podrazumijeva nadomjestak kojim se nadomještavaju zubi potpuno bezube gornje ili donje čeljusti.
Djelomična mobilna proteza podrazumijeva nadomjestak kojim se nadomještava jedan ili više zuba koji nedostaju.

FIKSNA PROTETIKA

Podrazumijeva protetski rad koji je fiksno cementiran na jedan ili više zubi koji služe kao nosači protetskog rada i pacijent ga ne može vaditi iz usta svojom voljom. Takve radove dijelimo na krunice i mostove. Krunicom čuvamo strukturu postojećeg zuba, ispravljamo položaj zuba, poboljšavamo estetiku, dok mostom nadomještamo zube koji nedostaju.

Fiksna protetika zlatni je standard u dentalnoj protetici. Može se primijeniti kod mnogih slučajeva bezubosti. Najveći nedostatak joj je potreba za brušenjem zdravih zuba nosača. Takvi zubi jednom preparirani postaju izloženi zubnoj osjetljivosti.Zubno meso, uz takve zube gdje nedostaje susjedni zub, se povlači te sgodinama postaju izloženi zubnom karijesu ili lomu. Ispod takvih protetskih radova ostaju prazna mjesta gdje zaostaje hrana i često rezultira neugodnim zadahom.Kako bi se takva situacija trajnije riješila, ugradnjom dentalnih implantata možemo zaštiti zdrave zube od brušenja, spriječiti nakupljanje hrane ispod međučlana mosta, a zubima vratiti njihovu funkciju žvakanja, fonetike i estetike.

Danas, kad je to moguće, uvijek trebamo dati prednost implantatima nad klasičnim protetskim radom (krunice, mostovi, proteze). Razloga za takav pristup je mnogo, a spomenuli bismo samo one koji se tiču Vas, naših pacijenata, zbog kojih sve ovo radimo. Tehnologija je danas otišla tako daleko da možemo raditi stvari koje su do prije nekoliko godina bile nezamislive. Iskusni doktori dentalne medicine, koji rade u našoj ordinaciji, mogu riješiti sve probleme.

ODABIR PROTETSKOG NADOMJESTKA

Nakon temeljitog dijagnostičkog pregleda i konzultacija pacijentu se razlažu mogućnosti i moguća rješenja. Može se raditi o izradi jedne ili više krunica, mostova, ljuskica ili cijele proteze, ovisno o individualnoj situaciji u vašoj čeljusti te ovisno o vašim željama.

1. Zubne krunice ili navlake su protetski nadomjesci koji preuzimaju funkciju oštećenih, nefunkcionalnih ili izgubljenih prirodnih kruna zubi. Suvremena stomatologija omogućuje nam izradu krunica prirodnog izgleda, iznimne čvrstoće i odgovarajuće boje, kako bi se skladno uklopile u postojeći niz zubi ili kako bi kreirale niz novih, čvršćih i ljepših zubi.

Indikacije:

 • Jako oštećeni zubi s velikim karijesom
 • Puknuti zubi
 • Na mjestima gdje nedostaju zubi krunica se postavlja na implantat
 • Smile design – zamjena starih, dotrajalih zubnih krunica ili pokrivanje estetski nezadovoljavajućih prirodnih zubi

2. Zubni mostovi su protetski nadomjesci koji nam služe za zatvaranje praznine u slučaju kada pacijentu nedostaje jedan ili više zubi. Nosači za most mogu biti prirodni i zdravi zubi pacijenta ili implantati, kada pacijentu nedostaje više zubi u nizu. Osim očite estetske i funkcionalne prednosti, most čuva pravilan zagriz, a time i zdravlje, ne dozvoljavajući drugim zubima da se pomaknu uzrokujući nepravilno žvakanje i govor.

Indikacije:

 • Nedostatak jednog ili više zubi
 • Smile design – zamjena starih i dotrajalih mostova ili rekonstrukcija estetski nezadovoljavajućih zubi

3. Ljuskice su estetski protetski nadomjesci u obliku tankih keramičkih ljuskica, koje se lijepe na prednju stranu zubi s ciljem značajnog poboljšanja estetike zubi. Vrlo su popularne među ljudima koji imaju zdrave zube koje žele uljepšati.

Indikacije:

 • Smile design – estetsko poboljšavanje osmijeha
 • Nepravilni položaj zubi
 • Otkrhnuti i istrošeni zubi
 • Razmak između zubi

3. Fiksne, polufiksne i mobilne proteze. Jedno od mogućih rješenja kod bezubosti jest postavljanje fiksne proteze na implantate, koji služe kao nosači za cijeli protetski rad. Proteza koja se fiksira na implantate može biti fiksna ili mobilna, ovisno o indikaciji i mogućnostima koje će vam naš stručni tim rado objasniti tijekom detaljnog pregleda i konzultacija.

Indikacija:

 • Bezuba čeljust

BIOKOMPATIBILNI MATERIJALI BEZ ALERGIJA

Neovisno o tome trebate li krunice, mostove, kompletne proteze ili ljuskice, danas se kvalitetni i dugotrajni protetski radovi uglavnom izrađuju od keramike zbog njezinih iznimnih karakteristika. Jedina razlika je u bazi kojom se oblaže keramika te prema tome postoji nekoliko vrsta materijala od kojih se izrađuju keramički protetski radovi:

METAL KERAMIKA – protetski radovi izrađeni od metal keramike u svojoj bazi imaju metalnu osnovu na koju se stavlja sloj keramike. Ovi radovi su iznimno čvrsti i dugotrajni te cijenom najprihvatljiviji. Estetski su vrlo dobra zamjena za prirodne zube.

POTPUNA KERAMIKA (CIRKON, E-MAX ILI EMPRESS) – protetski radovi bez metala izrađeni od čiste keramike. Estetski su najbolje rješenje jer zbog načina na koji propuštaju svjetlost najviše nalikuju prirodnim zubima. Staklokeramički radovi spadaju u estetski najljepše i najprirodnije radove u dentalnoj protetici tj. estetskoj dentalnoj medicini.

POSTUPAK I VRIJEME TRAJANJA PROTETSKE TERAPIJE

Kod izrade fiksne protetike krećemo s preparacijom zuba nosača, uzimamo otisak i zagriz. Dentalni tehničar izrađuje protetsku konstrukciju koju doktor dentalne medicine isproba u ustima pacijenta, odredi se boja. Rad se završava predajom protetskog rada na koji je postavljen sloj keramike.

Glavni preduvjeti izrade fiksnog protetskog rada su: postojanje parodontno nekompromitiranih zuba, pravilan razmještaj zuba nosača, dobra oralna higijena i pravilni međučeljusni odnosi. U slučaju nezadovoljavajućih preduvjeta prije protetske terapije se pristupa rješavanju specifičnog problema.

0+
BROJ KRUNICA
0+
GODINE ISKUSTVA
0+ %
POSTOTAK USPJEHA
0+
PACIJENATA

Kako vam možemo pomoći?

Slobodno nam se obratite s upitom ili jednostavno dogovorite svoj termin pregleda kako biste dobili stručno mišljenje naših liječnika i optimalnu ponudu za vaš individualni tretman.