Protetika

Vrste protetskih radova

O protetici

Neovisno o tome u kakvom su vam stanju vaši zubi, suvremena stomatologija omogućuje nam da značajno poboljšamo zdravlje, funkciju i estetiku vaših zubi. Dentalna protetika podrazumijeva izradu i rekonstrukciju novih zubi, neovisno o tome radi li se o jednom zubu, više zubi u nizu ili o cijeloj bezuboj čeljusti.

Protetika vam omogućuje da umjesto oštećenih, izgubljenih, estetski nezadovoljavajućih ili nefunkcionalnih zubi dobijete nove, čvrste keramičke zube prirodnog izgleda i lijepe boje, koji su ujedno biokompatibilni s vašim tkivom i ne uzrokuju alergije. Osjet u ustima je prirodan, jer se fiksna protetska rješenja ne miču, a keramika od koje se izrađuje pruža osjet prirodnih zubi. Protetski radovi dijele se na fiksne i mobilne radove, ta podjela odnosi se na mogućnost pacijenta da ih samostalno skida iz usta ili su fiksno bez mogućnosti skidanja postavljeni u ustima.

Uz našu stručnost i dugogodišnje iskustvo te individualan pristup kreirat ćemo najbolje moguće rješenje za vašu situaciju i vratiti vam osmijeh na lice.

 

CAD/CAM tehnologija novog doba

3Shape TRIOS 4

Acteon X MIND trium

Najmoderniji uređaji koje koristimo su Acteon X-MIND trium RTG uređaj visoke preciznosti i ultra niske doze zračenja kako bi provjerili strukturu kosti i pronašli najbolje rješenje prilikom ugradnje dentalnih implatata te 3Shape TRIOS-4 s kojim uzimamo visoko precizan 3D model Vaše usne šupljine bez boli i neugode za pripremu i vizualizaciju protetskih radova kako bi završni rad bio besprijekoran u funkcionalnom i estetskom dijelu.

Uporabom CAD/CAM tehnologije naši doktori su u potpunoj kontroli završnog rada sa aspekta anatomskog oblika i estetike kako bi Vaš rad bio prirodan i ugodan. Ujedno se skraćuje period izrade protetskog nadomjestka, a šansa za pogrešku se svodi na minimum.

Glavne prednosti s aspekta kvalitete CAD/CAM protetskog rada:

 • Preciznost izrade protetskih nadomjestaka je daleko veća
 • Vrijeme izrade protetskog nadomjestka je puno kraće
 • Nema potrebe za klasičnom izradom otiska zuba
 • Možemo vizualizirati krajnji izgled prije početka izrade
 • Nadomjestak je prirodnijeg izgleda

Glavne prednosti za naše pacijente:

 • Manje vremena provedenog u zubarskom stolcu
 • Precizniji i ugodniji protetski rad
 • Brži završetak postupka izrade protetskog nadomjestka
 • Općenito ugodnije i bezbolnije iskustvo
 • Manje stresa za naše pacijente

Glavna podjela

Mobilna protetika

Mobilna protetika u svom klasičnom obliku polako odlazi u povijest. Zbog svoje “glomaznosti” i neudobnosti izbor je za privremena rješenja, a kao trajno rješenje koristi se zbog svoje ekonomske isplativosti.

Pacijenti se često loše privikavaju na mobilne protetske radove. Takvi radovi zauzimaju velik dio prostora usne šupljine kako bi se stabilizirali i bili čvrsti. Implantatima možemo postići bolju stabilizaciju protetskih radova i/ili smanjiti njihovu dimenziju kako bi ih pacijent u ustima osjećao kao prirodne zube.

Totalna mobilna proteza podrazumijeva nadomjestak kojim se nadomještaju zubi potpuno bezube gornje ili donje čeljusti.
Djelomična mobilna proteza podrazumijeva nadomjestak kojim se nadomješta jedan ili više zuba koji nedostaju.

Fiksna protetika

Fiksna protetika podrazumijeva protetski rad koji je fiksno cementiran na jedan ili više zuba koji služe kao nosači protetskog rada i pacijent ga ne može samostalno izvaditi iz usta. Takve radove dijelimo na krunice i mostove. Krunicom čuvamo strukturu postojećeg zuba, ispravljamo položaj zuba, poboljšavamo estetiku, dok mostom nadomještamo zube koji nedostaju.

Fiksna protetika zlatni je standard u dentalnoj protetici. Može se primijeniti kod mnogih slučajeva bezubosti. Najveći nedostatak joj je potreba za brušenjem zdravih zuba nosača. Takvi zubi jednom preparirani postaju izloženi zubnoj osjetljivosti. Zubno meso, uz takve zube gdje nedostaje susjedni zub, se povlači te s  godinama postaju izloženi zubnom karijesu ili lomu. Ispod takvih protetskih radova ostaju prazna mjesta gdje zaostaje hrana i često rezultira neugodnim zadahom. Kako bi se takva situacija trajnije riješila, ugradnjom dentalnih implantata možemo zaštititi zdrave zube od brušenja, spriječiti nakupljanje hrane ispod međučlana mosta, a zubima vratiti njihovu funkciju žvakanja, fonetike i estetike.

Danas, kad je to moguće, uvijek trebamo dati prednost implantatima nad klasičnim protetskim radom (krunice, mostovi, proteze). Razloga za takav pristup je mnogo, a spomenuli bismo samo one koji se tiču vas, naših pacijenata, zbog kojih sve ovo radimo. Tehnologija je danas otišla tako daleko da možemo raditi stvari koje su do prije nekoliko godina bile nezamislive. Iskusni doktori dentalne medicine koji rade u našoj ordinaciji mogu riješiti sve probleme.

Odabir protetskog nadomjestka

Nakon temeljitog dijagnostičkog pregleda i konzultacija pacijentu se razlažu mogućnosti i moguća rješenja. Može se raditi o izradi jedne ili više krunica, mostova, ljuskica ili cijele proteze, ovisno o individualnoj situaciji u vašoj čeljusti te ovisno o vašim željama.

Zubne krunice ili navlake su protetski nadomjesci koji preuzimaju funkciju oštećenih, nefunkcionalnih ili izgubljenih prirodnih kruna zuba. Suvremena stomatologija omogućuje nam izradu krunica prirodnog izgleda, iznimne čvrstoće i odgovarajuće boje, kako bi se skladno uklopile u postojeći niz zuba ili kako bi kreirale niz novih, čvršćih i ljepših zuba.

Indikacije:

 • Jako oštećeni zubi s velikim karijesom
 • Puknuti zubi
 • Na mjestima gdje nedostaju zubi krunica se postavlja na implantat
 • Smile design – zamjena starih, dotrajalih zubnih krunica ili pokrivanje estetski nezadovoljavajućih prirodnih zubi

Zubni mostovi su protetski nadomjesci koji nam služe za zatvaranje praznine u slučaju kada pacijentu nedostaje jedan ili više zuba. Nosači za most mogu biti prirodni i zdravi zubi pacijenta ili implantati, kada pacijentu nedostaje više zuba u nizu. Osim očite estetske i funkcionalne prednosti, most čuva pravilan zagriz, a time i zdravlje, ne dozvoljavajući drugim zubima da se pomaknu uzrokujući nepravilno žvakanje i govor.

Indikacije:

 • Nedostatak jednog ili više zubi
 • Smile design – zamjena starih i dotrajalih mostova ili rekonstrukcija estetski nezadovoljavajućih zuba

Ljuskice su estetski protetski nadomjesci u obliku tankih keramičkih ljuskica, koje se lijepe na prednju stranu zuba s ciljem značajnog poboljšanja estetike. Vrlo su popularne među ljudima koji imaju zdrave zube koje žele uljepšati.

Indikacije:

 • Smile design – estetsko poboljšavanje osmijeha
 • Nepravilni položaj zuba
 • Otkrhnuti i istrošeni zubi
 • Razmak između zuba

Jedno od mogućih rješenja kod bezubosti jest postavljanje fiksne proteze na implantate, koji služe kao nosači za cijeli protetski rad. Proteza koja se fiksira na implantate može biti fiksna ili mobilna, ovisno o indikaciji i mogućnostima koje će vam naš stručni tim rado objasniti tijekom detaljnog pregleda i konzultacija.

Indikacija:

 • Bezuba čeljust

Postupak protetske terapije

Kod izrade fiksne protetike krećemo s preparacijom zuba nosača, uzimamo otisak i zagriz. Dentalni tehničar izrađuje protetsku konstrukciju koju doktor dentalne medicine isproba u ustima pacijenta, a zatim se odredi boja. Rad se završava predajom protetskog rada na koji je postavljen sloj keramike.

Glavni preduvjeti izrade fiksnog protetskog rada su: postojanje parodontno nekompromitiranih zuba, pravilan razmještaj zuba nosača, dobra oralna higijena i pravilni međučeljusni odnosi. U slučaju nezadovoljavajućih preduvjeta, prije protetske terapije pristupa se rješavanju specifičnog problema.

Profesionalnost, stručnost, pozitivna energija struji, jer svi dišu kao jedan…svi su ljubazni, a pogotovo Ivana…njen osmijeh briše sve nedoumice i brige.. 

Svjetlana B.

Prezadovoljna….moj strah od zubara riješio je samo dr.Leon….svaka mu čast na radu,trudu i strpljenju…preporuke svima….Hvala na svemu. Za svaku ste preporuku.

Jelena P.

Tim je uhodan, ljubazni su. Radio sam 2 implantata i prezadovoljan sam. Točno kako su mi rekli je i bilo. Preporučam svakome. Što je najbitnije više me nije strah zubara…

Marko B.

Biokompatibilni materijali bez alergija

Neovisno o tome trebate li krunice, mostove, kompletne proteze ili ljuskice, danas se kvalitetni i dugotrajni protetski radovi uglavnom izrađuju od keramike zbog njenih iznimnih karakteristika. Jedina razlika je u bazi kojom se oblaže keramika te prema tome, postoji postoji nekoliko vrsta materijala od kojih se izrađuju keramički protetski radovi:

Protetski radovi izrađeni od metal keramike u svojoj bazi imaju metalnu osnovu na koju se stavlja sloj keramike. Ovi radovi iznimno su čvrsti i dugotrajni te cijenom najprihvatljiviji. Estetski su vrlo dobra zamjena za prirodne zube.

Protetski radovi bez metala izrađeni od čiste keramike. Estetski su najbolje rješenje jer najviše nalikuju prirodnim zubima zbog načina na koji propuštaju svjetlost. Staklokeramički radovi spadaju u estetski najljepše i najprirodnije radove u dentalnoj protetici tj. estetskoj dentalnoj medicini.

Spremni za novi osmijeh?