Opća stomatologija

Liječenje zuba i zubnog korijena

Što je opća stomatologija?

Opća stomatologija obuhvaća sve tretmane u dentalnoj medicini koji se bave liječenjem zuba i korijena, uključujući endodonciju, popravke zuba ispunima te čišćenje zubi od kamenca i plaka. Suvremena stomatologija je minimalno invazivna, što znači da u svakom trenutku nastoji sačuvati sve zdrave strukture te popraviti ili nadomjestiti samo oštećeni zub.

Prezadovoljna….moj strah od zubara riješio je samo dr.Leon….svaka mu čast na radu,trudu i strpljenju…preporuke svima….Hvala na svemu. Za svaku ste preporuku.

Jelena P.

Profesionalnost, stručnost, pozitivna energija struji, jer svi dišu kao jedan…svi su ljubazni, a pogotovo Ivana…njen osmijeh briše sve nedoumice i brige.. 

Svjetlana B.

Tim je uhodan, ljubazni su. Radio sam 2 implantata i prezadovoljan sam. Točno kako su mi rekli je i bilo. Preporučam svakome. Što je najbitnije više me nije strah zubara…

Marko B.

Čišćenje zubnog kamenca, plaka i pjeskarenje zuba

Tijekom vremena na zubima se formira plak, odnosno bezbojne naslage bakterija, koji se uklanja redovitim četkanjem zubi i kamenac. Kamenac predstavlja tvrde naslage na zubima koje može ukloniti samo stomatolog.

Čišćenje zubnog kamenca je proces uklanjanja tvrdih i mekih naslaga s površine zuba, uključujući kamenac, plak i pigmentaciju, uz pomoć različitih instrumenata i alata. Rezultat su blistaviji i sjajniji zubi.

Pjeskarenje zuba je tehnika kojom se uklanjaju zubni plak i pigmentacija s teško dostupnih područja između zuba. Ovaj postupak primjenjuje sitna zrna biokompatibilnog materijala i vodu pod visokim pritiskom. Nakon pjeskarenja, zubi dobivaju prirodni sjaj te izgledaju glatko i blistavo.

Zubni ispuni ili plombe za restauraciju zuba

Restorativna stomatologija se bavi liječenjem i rekonstrukcijom tvrdih zubnih tkiva. Ovi postupci primjenjuju se uglavnom kod karijesnih oštećenja, klinastih defekata, traumatskih ozljeda, promjena boje zuba i drugih stanja.

U ovim postupcima koristimo kompozitne smole koje vjerno oponašaju zubno tkivo svojom bojom i mikrostrukturom. Glavno načelo današnje prakse je očuvanje zdravog zubnog tkiva, što omogućava adhezijsko vezivanje za tkiva. Na taj način obnavljamo funkciju i estetiku zuba, ovisno o prirodi oštećenja.

Endodoncija

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubne pulpe. Zubna pulpa, smještena u korijenskom kanalu, sastoji se od zubnog živca, žila i vezivnih tkiva, a najčešći uzrok bolesti zubne pulpe je karijes. Ovisno o dubini karijesa, pulpa može biti iritirana, što rezultira upalom i bolnim simptomima. Ostali uzroci mogu uključivati duboke ispune zbog invazivnih karijesa, otvaranje zubne pulpe zbog protetskih razloga, bruksizam ili škripanje zubima, parodontnu bolest, traumu ili iritaciju.

Glavni cilj endodontskog liječenja je uklanjanje zubne pulpe, čišćenje i proširenje korijenskog kanala te hermetičko punjenje istog. Liječenje zuba može se provesti u jednom ili više posjeta, ovisno o stanju zuba.

Jeste li spremni za novi osmijeh?