Opća stomatologija

Liječenje zuba i zubnog korijena

Što je opća stomatologija?

Opća stomatologija podrazumijeva sve tretmane u dentalnoj medicini koji se bave liječenjem zuba i korijena, odnosno endodoncijom, popravcima zuba ispunima te čišćenjem zubi od kamenca i plaka. Suvremena stomatologija je minimalno invanzivna, što znači da u svakom trenutku nastoji sačuvati sve zdrave strukture te popraviti ili nadomjestiti samo oštećeni zub.

Tim je uhodan, ljubazni su. Radio sam 2 implantata i prezadovoljan sam. Točno kako su mi rekli je i bilo. Preporučam svakome. Što je najbitnije više me nije strah zubara…

Marko B.

Prezadovoljna….moj strah od zubara riješio je samo dr.Leon….svaka mu čast na radu,trudu i strpljenju…preporuke svima….Hvala na svemu. Za svaku ste preporuku.

Jelena P.

Profesionalnost, stručnost, pozitivna energija struji, jer svi dišu kao jedan…svi su ljubazni, a pogotovo Ivana…njen osmijeh briše sve nedoumice i brige.. 

Svjetlana B.

Čišćenje zubnog kamenca, plaka i pjeskarenje zubi

Tijekom vremena na zubima se stvara plak, odnosno bezbojne naslage bakterija, i kamenac koji uklanjamo redovitim četkanjem zubi. Kamenac se sastoji od tvrdokornih, skorenih naslaga na zubima koje može ukloniti samo stomatolog.

Čišćenje zubnog kamenca je postupak uklanjanja tvrdih i mekih naslaga s površine zuba (kamenca, plaka, pigmentacija) uz pomoć različitih instrumenata i alata. Rezultat su blistaviji, sjajniji zub.

Pjeskarenje zuba je postupak uklanjanja zubnog plaka i pigmentacije iz teško dostupnih područja između zubi. U postupku se koriste sitna zrna biokompatibilnog materijala te voda pod visokim pritiskom nakon čega se zubima vraća prirodni sjaj, a zubi izgledaju glatko i blistavo.

Zubni ispuni tj. Plombe za restoraciju zubi

Restorativna stomatologija se bavi liječenjem i rekonstrukcijom tvrdih zubnih tkiva. Restaurativni postupci primjenjuju se uglavnom kod karijesnih oštećenja, klinastih defekata, traumatskih ozljeda, promjena boje zuba i drugih stanja.

Materijali kojima se koristimo su kompozitne smole koje vjerno oponašaju zubno tkivo svojom bojom i mikrostrukturom. Danas je glavno načelo rada očuvanje zdravog zubnog tkiva, to nam omogućava adhezijsko vezivanje za tkiva. Tim postupcima zubu vraćamo ovisno o oštećenju, njegovu funkciju i estetiku.

Endodoncija

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubne pulpe. Zubna pulpa se nalazi u korijenskom kanalu i podrazumijeva zubni živac, žile i vezivna tkiva a najčešći uzrok bolesti zubne pulpe je karijes. Ovisno o njegovoj dubini može iritirati pulpu koja se posljedično upali te izaziva bolne simptome. Ostali uzročnici mogu biti duboki ispuni zbog invazivnih i uznapredovalih karijesa, otvaranje zubne pulpe zbog protetskih razloga, bruksizam, odnosno škripanje zubi, parodontna bolest, trauma ili iritacija.

Glavni cilj liječenja zuba kod endodontskog pristupa je uklanjanje zubne pulpe, čišćenje i širenje korijenskog kanala te njegovo hermetičko punjenje. Liječenje zuba ovisno o stanju može se obaviti u jednoj ili više posjeta.

Spremni za novi osmijeh?