ŠTO JE OPĆA STOMATOLOGIJA?

Opća stomatologija podrazumijeva sve tretmane u dentalnoj medicini koji se bave liječenjem zuba i korijena, odnosno endodoncijom, popravcima zuba ispunima te čišćenjem zubi od kamenca i plaka.

Suvremena stomatologija je minimalno invanzivna, što znači da u svakom trenutku nastoji sačuvati sve zdrave strukture te popraviti ili nadomjestiti samo oštećeni zub.

ČIŠĆENJE ZUBNOG KAMENCA, PLAKA I PJESKARENJE ZUBI

Tijekom vremena na zubima se stvara plak, odnosno bezbojne naslage bakterija, i kamenac koji uklanjamo redovitim četkanjem zubi. Kamenac se sastoji od tvrdokornih, skorenih naslaga na zubima koje može ukloniti samo stomatolog.

Čišćenje zubnog kamenca je postupak uklanjanja tvrdih i mekih naslaga s površine zuba (kamenca, plaka, pigmentacija) uz pomoć različitih instrumenata i alata. Rezultat su blistaviji, sjajniji zub.

Pjeskarenje zuba je postupak uklanjanja zubnog plaka i pigmentacije iz teško dostupnih područja između zubi. U postupku se koriste sitna zrna biokompatibilnog materijala te voda pod visokim pritiskom nakon čega se zubima vraća prirodni sjaj, a zubi izgledaju glatko i blistavo.

ZUBNI ISPUNI TJ. PLOMBE ZA RESTORACIJU ZUBI

Restorativna stomatologija se bavi liječenjem i rekonstrukcijom tvrdih zubnih tkiva. Restaurativni postupci primjenjuju se uglavnom kod karijesnih oštećenja, klinastih defekata, traumatskih ozljeda, promjena boje zuba i drugih stanja.

Materijali kojima se koristimo su kompozitne smole koje vjerno oponašaju zubno tkivo svojom bojom i mikrostrukturom. Danas je glavno načelo rada očuvanje zdravog zubnog tkiva, to nam omogućava adhezijsko vezivanje za tkiva. Tim postupcima zubu vraćamo ovisno o oštećenju, njegovu funkciju i estetiku.

ENDODONCIJA

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubne pulpe. Zubna pulpa se nalazi u korijenskom kanalu i podrazumijeva zubni živac, žile i vezivna tkiva a najčešći uzrok bolesti zubne pulpe je karijes. Ovisno o njegovoj dubini može iritirati pulpu koja se posljedično upali te izaziva bolne simptome. Ostali uzročnici mogu biti duboki ispuni zbog invazivnih i uznapredovalih karijesa, otvaranje zubne pulpe zbog protetskih razloga, bruksizam, odnosno škripanje zubi, parodontna bolest, trauma ili iritacija.

Glavni cilj liječenja zuba kod endodontskog pristupa je uklanjanje zubne pulpe, čišćenje i širenje korijenskog kanala te njegovo hermetičko punjenje. Liječenje zuba ovisno o stanju može se obaviti u jednoj ili više posjeta.

0+
BROJ PREGLEDA
0+
GODINE ISKUSTVA
0+ %
POSTOTAK USPJEHA
0+
PACIJENATA

Kako vam možemo pomoći?

Slobodno nam se obratite s upitom ili jednostavno dogovorite svoj termin pregleda kako biste dobili stručno mišljenje naših liječnika i optimalnu ponudu za vaš individualni tretman.