Što je pravilna oralna higijena?

Za prevenciju bolesti koje se mogu pojaviti u području usne šupljine i zuba potrebna je pravilna oralna higijena. Naime, bolesti poput karijesa, parodontoze, gingivitisa, a naposljetku i gubitak zuba mogu se spriječiti na vrijeme ako vodimo brigu o svojem oralnom zdravlju.

Provođenje oralne higijene i redoviti posjeti stomatologu spriječit će i sistemske bolesti, odnosno bolesti koje se mogu razivti u tijelu zbog bakterija koje se uslijed nebrige ili neadekvatne oralne higijene razvijaju u zubima.

Stoga obratite pažnju na naša tri savjeta koja će vam pomoći u održavanju zdravlja Vaših zuba i usne šupljine.

Što uključuje pravilnu oralnu higijenu?

1. Za početak, pravilno četkanje zuba i pravilan odabir četkice za zube prvi su korak prema održavanju dentalne higijene.

Ono što pranjem zuba pokušavamo postići jest uklanjanje zubnog plaka koji se nakuplja nakon svake konzumacije hrane i pića. Ako ne uklonimo zubni plak, on omogućava bakterijama da se razmnožavaju i uzrokuju bolesti u usnoj šupljini. Kako bismo to spriječili, potrebne su samo dvije stvari – odabir pravilne četkice za zube i pravilna tehnika četkanja zubi.

Najbolje četkice za zube su one s mekim vlaknima, a pritisak na zube za vrijeme četkanja treba biti minimalan. Četkica se nakosi pod kutem od 45 stupnjeva tako da su dlačice okrenute prema zubnom mesu. Tijekom četkanja moraju se zahvatiti i zub i zubno meso; najvažnije je zahvatiti površinu zuba uz zubno meso i zubno meso oko zuba. Nježno, kružnim pokretima prelazi se preko svih površina zuba, s prednje i stražnje strane.

Naravno, potrebno ih je četkati svaki dan dva puta dnevno – ujutro i navečer, svaki put pastom za zube. Ako se uhvati prilika, može ih se četkati i nakon obroka. Vremenski ne postoji ograničenje četkanja zubi, bitno je samo da se četkicom za zube zahvati svaka ploha svakoga zuba. Četkica za zube mijenja se svakih nekoliko mjeseci ili ranije u slučaju ako postane otrcana.

2. Osim četkice za zube, za održavanje dobre oralne higijene važni su zubni konac ili interdentalne četkice.

Dio svakodnevice trebala bi biti i uporaba zubnog konca ili interdentalnih četkica. Konac i interdentalne četkice koriste se s ciljem čišćenja i uklanjanja ostataka hrane i nečistoća u područjima između zuba – interdentalno ili međuzubno. Ta područja ne mogu se dovoljno dobro očistiti četkicom za zube pa moramo posegnuti za dodatnim alatima i metodama za održavanje dentalne higijene. Ipak, postoji nekoliko razloga zbog kojih su interdentalne četkice bolji izbor od zubnog konca: zbog dlačica mogu zahvatiti područja koja zubni konac ne može, mogu ih koristiti i oni koji nose fiksne ortodontske aparatiće i ugodnije su od zubnog konca.

Za prvu uporabu preporučuje se kupiti set interdentalnih četkica različitih veličina kako bi se mogle odabrati odgovarajuće veličine za pojedina interdentalna područja. Za neka područja koristit će se manje, npr. za međuzubne prostore između sjekutića, a za neka područja veće interdentalne četkice, npr. za međuzubne prostore kutnjaka. Vlakna interdentalne četkice u svakom slučaju trebaju uz minimalan otpor proći kroz interdentalne prostore kako ne bismo ozlijedili zubno meso. Pri korištenju, vlakna interdentalne četkice treba usmjeriti okomito na površinu zuba i lagano ih unositi u međuzubne prostore. Ako odabrana interdentalna četkica ne prolazi kroz određeni međuzubni prostor, biramo broj manju i tako redom dok ne pronađemo odgovarajuću veličinu. Interdentalnu četkicu isperemo vodom i nastavimo na sljedeći interdentalni prostor. Interdentalne četkice potrebno je koristiti jednom dnevno – navečer, prije ili poslije četkanja zuba.

Važno je napomenuti kako je krvarenje zubnog mesa potpuno normalno prilikom prvih nekoliko korištenja interdentalnih četkica. Ako ih koristite pravilno i kontinuirano, krvarenje će nakon nekoliko dana prestati.

3. Za kraj, preostao je samo jedan korak, a to je ispiranje usne šupljine specijalnim tekućinama

Nakon četkanja zuba i čišćenja međuzubnih prostora interdentalnom četkicom, tekućina za ispiranje usne šupljine se mućka u ustima onoliko sekundi koliko to proizvođač tekućine nalaže. Uglavnom se radi o periodu od 30 do 60 sekundi. Tako se usna šupljina dezinficira i zaokružuje se postupak pranja zuba.

Odlaskom stomatologu na godišnje preglede i pravilnom dentalnom skrbi koja oduzima samo 5 minuta, osiguravate zdrave i reprezentativne zube te zdravu i zahvalnu usnu šupljinu!

Naš stomatološki tim stoji Vam na raspolaganju za savjete oko njege zuba, pregled i tretmane – od ispuna i endodoncije, do protetike i implantologije.

Podijeli