Što je pravilna oralna higijena?

Za prevenciju bolesti koje se mogu pojaviti u području usne šupljine i zuba potrebna je pravilna oralna higijena. Naime, bolesti poput karijesa, parodontoze, gingivitisa, a na poslijetku i gubitak zuba mogu se spriječiti na vrijeme ukoliko vodimo brigu o našem oralnom zdravlju.

Za početak, pravilno četkanje zuba i pravilan odabir četkice za zube.

Ono što pranjem zuba pokušavamo postići jest uklanjanje zubnog plaka koji se nakuplja nakon svake konzumacije hrane i pića. Ukoliko ne uklonimo zubni plak, on omogućava bakterijama da se razmnožavaju i uzrokuju nekolicinu bolesti u usnoj šupljini. Kako bismo to spriječili, potrebne su samo dvije stvari – odabir pravilne četkice za zube i pravilna tehnika četkanja zubi.

Najbolje četkice za zube su one s mekim vlaknima, a pritisak na zube za vrijeme četkanja treba biti minimalan. Četkica se nakosi pod kutem od 45 stupnjeva tako da su dlačice okrenute prema zubnom mesu. Tijekom četkanja mora se zahvatiti i zub i zubno meso (najvažnije je zahvatiti površinu zuba uz zubno meso i zubno meso oko zuba). Nježno, kružnim pokretima prelazi se preko svih površina zuba, s prednje i stražnje strane.

Naravno, potrebno ih je četkati svaki dan 2 puta dnevno – ujutro i navečer, svaki put s pastom za zube. Ako se uhvati prilika, može ih se četkati i nakon obroka. Vremenski ne postoji ograničenje četkanja zubi, bitno je samo da se četkicom za zube zahvati svaka ploha svakoga zuba. Četkica za zube mijenja se svakih par mjeseci ili ranije – u slučaju da se “rascufa.

Osim četkice za zube, za održavanje dobre oralne higijene važbi su zubni konac ili interdentalne četkice.

Dio svakodnevnice trebala bi biti i uporada zubnog konca ili interdentalnih četkica. I konac i interdentalne četkice koriste se s ciljem čišćenja i uklanjanja ostataka hrane i nečistoća u područjima između zuba (interdentalno ili međuzubno). Ta područja ne mogu se dovoljno dobro očistiti četkicom za zube te ih iz tog razloga koristimo. Zbog nekoliko razloga su ipak interdentalne četkice bolji izbor od zubnog konca: zbog dlačica mogu zahvatiti područja koja zubni konac ne može, mogu ih koristiti i oni koji nose fiksne ortodontske aparatiće i ugodnije su od zubnog konca.

Za prvu uporabu preporuča se kupiti set interdentalnih četkica različitih veličina kako bi se mogle odabrati odgovarajuće veličine za pojedina interdentalna područja. Za neka područja koristit će se manje (npr. za međuzubne prostore između sjekutića), a za neka područja veće interdentalne četkice (npr. za međuzubne prostore kutnjaka). Vlakna interdentalne četkice u svakom slučaju trebaju uz minimalan otpor proći kroz interdentalne prostore kako se ne bismo ozlijedili zubno meso. Pri korištenju, vlakna interdentalne četkice treba usmjeriti okomito na površinu zuba i lagano ih unositi u međuzubne prostore. Ako odabrana interdentalna četkica ne prolazi kroz određeni međuzubni prostor, biramo broj manju i tako redom dok ne pronađemo odgovarajuću veličinu. Između svakog zuba dovoljan je samo jedan prolazak interdentalne četkice. Interdentalnu četkicu ispreremo vodom i nastavimo na idući interdentalni prostor. Postupak se ponavlja između svih zuba.

Interdentalne četkice potrebno je koristiti jednom dnevno – navečer prije, ili poslije četkanja zuba.

Važno je napomenuti kako je krvarenje zubnog mesa potpuno normalno prilikom prvih par korištenja interdentalnih četkica. Ako ih koristite pravilno i kontinuirano, krvarenje će nakon nekoliko dana prestati.

Za kraj, preostao je samo jedan korak, a to je ispiranje usne šupljine tekućinama za ispiranje usne šupljine.

Nakon četkanja zuba i čišćenja međuzubnih prostora interdentalnom četkicom, tekućina za ispiranje usne šupljine se “mućka” u ustima onoliko sekundi koliko to proizvođač nalaže. Uglavnom se radi o vremenskom periodu od 30 do 60 sekundi. Na taj način, usna šupljina se dezinficira i zaokružuje se postupak pranja zubi.

Odlaskom kod stomatologa na godišnje preglede i pravilnom oralnom higijenom koja oduzima samo 5 minuta, osiguravate zdrave i reprezentativne zube te zdravu i zahvalnu usnu šupljinu!

Odlaskom kod stomatologa na godišnje preglede i pravilnom oralnom higijenom koja oduzima samo 5 minuta, osiguravate zdrave i reprezentativne zube te zdravu i zahvalnu usnu šupljinu!

Podijeli